Bulaşık makineleri oldukça ince işçilik ürünü karmaşık cihazlardır. Günlük yaşamınızda sık sık yardımınıza koşarlar ama bazen arızalanmaları da normaldir. Bulaşık makinesi arızaları genelde makinenizin servisinin çözeceği sorunlardır. Ne var ki bazı arızalar da aslında çok basit bir nedene dayanabilir ve kendi kendinize çözebilirsiniz. Arızanın hangi ölçekte olduğuna karar vermek için bulaşık makineleri hakkında biraz bilgi edinmekte fayda var.

Karar vermeyi kolaylaştırmak için en çok rastlanan bulaşık makinesi arızalarından bazılarının nedenlerine ve çözüm yöntemlerine değinelim.

Bulaşık makinesi su almıyor

Bulaşık makinelerinin su almamasının birçok nedeni olabilir. Bu en önemli sorunlardan biridir çünkü su yoksa temizlik de yoktur! Elbette teknisyen değilsiniz ama makineniz su almadığında birkaç “ilkyardım” hamlesi var. Öncelikle makineyi bağladığınız muslukları kontrol edip suyun açık olduğundan emin olun. (Elbette sular kesik de olmamalı!) Musluk ışığınız yanıp sönüyorsa bu, su kesintisinin değil başka bir sorunun işareti. Yapabileceğiniz bir şey yoksa makineyi çok kurcalamadan servisi aramanızda fayda var. Makinenizin su almamasının başka bir nedeni de pompa motorunda meydana gelen bir arıza olabilir. Ventil (su giriş valfi) ve emniyet sivicinde de arıza olabilir.

Bulaşık makinesi açılıyor ama yıkama programları başlamıyor

Bulaşık makineniz çalışıyor ama istediğiniz programı başlatmanıza izin vermiyorsa elektronik bir arıza olabilir. Birçok elektronik alette önerildiği gibi makinenizi açma kapama düğmesinden kapatın, birkaç saniye bekleyip tekrar açın. Benzer şekilde, cihazın fişini çekip tekrar takmayı da deneyebilirsiniz. Su alamama veya suyu boşaltamama sorunları da program ayarlamanıza engel olabilir. Sorunun ne olduğunu bulamıyorsanız veya çözemiyorsanız daha fazla soruna neden olmamak için doğrudan yetkili servisi arayın. (Bulaşık makinenizin düğmeleri hiç çalışmıyorsa da benzer yöntemleri deneyebilirsiniz.)

Bulaşık makinesi çok gürültülü çalışıyor

Bazı eski makineler çalışırken sallandığı için gürültü çıkarabilir. Makineniz ister eski ister yeni olsun ayaklarının yere tam oturduğundan ve hareket etmediğinden emin olun. Buna rağmen çalışırken olması gerektiğinden fazla ses (sarsılmanın yanı sıra tıslama vb) çıkarıyorsa makinenin içinde bir şeyler olduğundan şüphelenebiliriz. İç aksamlardan bazıları yerinden oynamış olabilir. Ama bu sorunun ardında genelde aşırı ölçüde köpüğün birikmesi ve bundan dolayı makinenin zorlanması yatar. Sorun bundan kaynaklanıyorsa önlemek için bulaşık deterjanınızın özelliklerini iyi bilin ve makinenizin deterjan ayarlarını iyice öğrenin. Her şey dahil deterjanların, tabletler, toz deterjanlar veya jeller için ayarlar farklı olabilir. Parlatıcı ve tuz kullanacaksanız onlar için ayrılmış bölmelere koymanız gerekir. Bulaşık makinesi temizleyiciler için makine kullanım talimatlarına dikkat edin.

Bulaşık makinenizin uzun süre dayanmasını istiyorsanız kullanım kılavuzundaki talimatları ve üretici firmanın önerilerine mutlaka uyun. Ayrıca bulaşık makinesi deterjanınızın seçiminize dikkat edin, gerekirse deterjanınızı değiştirin.

(0) Yorumlar

Yorum Yap